In de verloskundige huisartspraktijk komt met regelmaat voor dat zwanger worden niet vanzelf gaat. Wat je heel graag wil, blijkt helemaal niet zo gemakkelijk te komen. Geduld werkt vaak. Factoren die een rol kunnen spelen en waar je soms wat aan kan doen:
- Emotionele factoren. Neerslachtigheid en stress kunnen de hormonale situatie nadelig beïnvloeden bij man en vrouw. Er zijn aanwijzingen dat werkdruk, hoge temperaturen, chemische middelen en straling invloed hebben op de vruchtbaarheid.
- Onbeschermde seks met wisselende partners. Verschillende sekspartners en het niet-gebruiken van een condoom verhoogt het risico op SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) die nadelig kunnen zijn voor de vruchtbaarheid.
- Roken. Roken verhoogt de kans op onvruchtbaarheid en de kans op een miskraam. Roken kan de zaadproductie nadelig beïnvloeden. Kijk ook eens hier
- Alcohol gebruik. Zelfs matig alcoholgebruik (5 drankjes per week) kunnen de conceptie nadelig beïnvloeden.
- Overgewicht. Een vetpercentage van 10-15% boven normaal kan door hormonale effecten van dat vetweefsel de vruchtbare cyclus in de war brengen.
- De leeftijd van een vrouw heeft veel invloed op haar kans om zwanger te worden. Als je 40 jaar bent is de kans om zwanger te worden gezakt van 90 naar 67%. Op de leeftijd van 45 jaar is dat gezakt naar 15%
Als een zwangerschap langere tijd uitblijft, kan het verstandig zijn om eens te overleggen met je huisarts. De huisarts kan een eenvoudig plan met je bespreken om te onderzoeken waarom een zwangerschap uitblijft. Onderdelen van dat plan kunnen zijn een bloedonderzoek (CAT) of een onderzoek van het zaad via het laboratorium. Je krijgt informatie om de kans op zwangerschap te bevorderen.