Omdat je bevalt op je eigen manier, kun je ook kiezen voor een beval-houding die bij jou past. Vaak is dat nog niet helemaal duidelijk, als je voor de eerste keer zwanger bent. Hoe zal ik me dan voelen? Wat vind ik tegen die tijd belangrijk? Wie zal het zeggen?

Houding

Je beval-houding is een keuze die je ook op de dag van de bevalling zelf kan bepalen. Gelukkig maar. Sommige vrouwen vinden de knie-elleboog houding prettig, soms is het zitten op het toilet aangenaam. Andere vrouwen hangen op een vensterbank of stoelleuning.  Veel gebruikt wordt ook het bad of de douche. Het warme water heeft vaak een ontspannend effect op je. Staan en lopen is ook heel effectief om weeën op te vangen. Wil je je hier verder in verdiepen? Kijk dan eens op: voorbereiden bevalling.

Plaats

Indien er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen is de keuze waar de bevalling plaatsvindt, aan jullie zelf. Bevallen kan dan thuis of het Antonius Ziekenhuis Leidsche Rijn of in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Het is van belang dat jullie de plaats van de bevalling zo prettig mogelijk ervaren. Als je meer ontspannen bent, heeft dat een gunstig effect op het beloop van de bevalling. Uiteraard laten wij weten indien medisch gezien aanleiding is om in het ziekenhuis te bevallen.