Begin-echo

Aan het begin van de zwangerschap, rond zeven weken maakt de huisarts meestal een echo. Deze echo wordt gemaakt om de zwangerschap met zekerheid vast te stellen. Ook andere belangrijke gegevens worden dan beoordeeld:

  • Gaat het om een eenling of een meerling?
  • Bevindt de zwangerschap zich in de baarmoeder?
  • Is de grootte van de zwangerschap in overeenstemming met de verwachting?
  • Om de zwangerschap in dit stadium goed in beeld te brengen is het vaak nodig deze echo inwendig (vaginaal) te doen.

Het is hierbij handig niet net tevoren te gaan plassen.

Tussen 10 en 12 weken zwangerschap zal de huisarts de echo meestal herhalen. Deze echo is vooral bedoeld om de duur van de zwangerschap en daarmee de uitgerekende datum zo betrouwbaar mogelijk vast te stellen. Dit is de termijnecho. Het is hierbij handig niet net tevoren te gaan plassen.

In deze beginperiode van de zwangerschap kun je je ongeboren kind ook laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Deze onderzoeken heten prenatale screeningstesten. Ze onderzoeken je ongeboren kind op verschillende afwijkingen.

NIPT test

Dit is een bloedtest bij moeder die kijkt naar DNA van het kind. Hiermee kun je in het bloed laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat je kind down-edwards- of patausyndroom heeft. Meer informatie kun je vinden op www.pns.nl.

Echo

Daarnaast bestaat de mogelijkheid tot een 13 en/of 20 weken echo. Dit is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen. Bij 13 weken is het kindje nog klein, maar sommige, vaak ernstige afwijkingen zijn wel te zien.

De 20 weken echo wordt ook wel SEO (structureel echoscopisch onderzoek) genoemd. Deze methode kan ook gebruikt worden om bepaalde aangeboren afwijkingen op te sporen. Het komt regelmatig voor dat er bij de SEO afwijkingen worden gezien, die naderhand helemaal geen betekenis blijken te hebben. Ook wordt niet altijd een aangeboren afwijking opgemerkt en soms zijn afwijkingen niet goed op te sporen middels echoscopisch onderzoek. Meer informatie kun je vinden op www.pns.nl.

Counseling

Wanneer je zwanger bent is het belangrijk om jezelf goed te informeren over de voor en nadelen van deze testen; de zeker- en onzekerheden die het kan geven. Meer informatie kun je vinden op www.meerovernipt.nl of www.pns.nl. Wij maken vroeg in de zwangerschap graag een afspraak om de vragen te beantwoorden en je zodoende te helpen met het maken van een keuze in een daarvoor bestemd counselingsgesprek. Het is van belang om goed over deze onderzoeken na te denken om zeker te weten dat je er achter staat, wat de uitkomst van het onderzoek ook is. Je beslist met je partner zelf of en welk onderzoek je wilt. Deze testen zijn vrijwillig, waarbij ook niets doen een keuze is.